Lasten ja nuorten ruokailu
Voit vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin monipuolisen ja säännöllisen arkiruokailun sekä yhdessä syömisen avulla. Tältä sivustolta löydät tietoa ja tukea lapsiperheiden ja nuorten terveyttä tukevaan ruokailuun, syömisen pulmiin sekä painonhallintaan.
Testaa tilanne
- Oman perheen syömistottumuksia on hyvä pysähtyä välillä pohtimaan. Meidän perheen ruokailutottumukset -testin avulla huomaat, mitkä asiat ovat jo nyt hyvin ja millaisia asioita voisi jatkossa huomioida enemmän.
- Hyvän syömisen taitoja voi opetella. Kurkkaa linkin kautta, miten monipuolisen, säännöllisen, kohtuullisen ja joustavan syömisen taidot teidän perheessänne näkyvät ja mitä taitoja olisi hyvä vielä vahvistaa?
Hae tukea muutokseen
- Pirhan lapsiperheen ravitsemusta koskevilla sivuilla on tarjolla laajasti tietoa ja neuvoja arjen tueksi.
- Tuntuuko muutos vaikealta? Elintapoihin liittyvät muutokset tuntuvat usein etenkin aluksi hankalilta. Uusien tapojen oppiminen vaatii paljon toistoja, jotta ajan myötä niistä voi tulla luonnollinen osa arkea. Muutosten tekemiseen kuuluu myös vaikeita hetkiä ja silloin on tärkeää kohdella itseä ymmärtävästi, lempeästi ja myötätuntoisesti.
- Täältä löydät vinkkejä ja ideoita koko perheen ruokailutottumuksiin ja tukea syömisen taitojen vahvistamiseen.
- Mietityttääkö sinua lapsen ylipaino? Lapsen painonhallinta on koko perheen ja erityisesti perheen aikuisten asia. Painopulmiin on Nokialla saatavilla monenlaista tukea ja apua perheen toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Vinkkejä arjen haasteisiin
- Mikä neuvoksi, kun arki haastaa terveellistä syömistä? Täältä löydät apukeinoja syömiseen liittyviin hankaliin tilanteisiin.
- Neuvokkaan perheen sivuilta löydät käytännönläheistä tietoa ja tukea syömiseen, lapsiperheen ruoka-arkeen sekä painopulmiin.
Mutkistunut suhde syömiseen tai omaan kehoon?
- Ruoan ja ravitsemuksen ympärillä käytävää julkista keskustelua leimaavat usein haitallisen painokeskeinen ajattelutapa sekä ruokavalintojen arvostelu. Lue täältä, miten voit tukea lempeän ruoka- ja kehosuhteen kehittymistä omassa perheessäsi.
- Onko sinulla tai lähipiirissäsi pulmia syömiseen tai kehonkuvaan liittyen? Apua on saatavilla ja avun piiriin kannattaa hakeutua mahdollisimman varhain ja matalalla kynnyksellä. Syömishäiriöliitto tarjoaa tietoa ja vertaistukea ja tekee työtä sen puolesta, että syömishäiriöön sairastuneet ja heidän läheisensä saavat äänensä kuuluviin.
- Mielenterveystalon ahminnan omahoito-ohjelma auttaa sinua askel askeleelta kohti tasapainoisempaa suhdetta ruokaan.
Yksilöllinen neuvonta ja tuki
- Äitiys- ja lastenneuvola tukee ruokavalioon, syömiseen ja elintapoihin liittyvissä asioissa lapsiperheitä ja lasta odottavia.
- Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tukee ja auttaa syömiseen, painoon ja kehonkuvaan liittyvissä asioissa lapsia, nuoria ja heidän perheitään.
- Ravitsemusterapeutin vastaanotolle ohjaudutaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Ravitsemusterapeutti antaa yksilöllistä ohjausta ravitsemukseen ja syömiseen liittyvissä ongelmatilanteissa ja tukee asiakasta muutoksissa.
Tutkittua tietoa ja suosituksia
- Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille
- Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus
- Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus
- Luotettavaa tietoa terveydestä nuorille
- Raskaana olevat ja imettävät
- Raskaus, imetys, pikkulapset: elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet
- Vegaaninen ruokavalio