Luvat

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimivaltaan kuuluvat lupa-asioita päättää rakennus- ja ympäristölautakunta sekä lautakunnan delegoiman päätösvallan mukaisesti viranhaltijat. Käsiteltäviä lupia ovat mm. ympäristöluvat, maa-ainesluvat sekä maastoliikennelain mukaiset luvat. Lisäksi lupa tarvitaan mm. käytöstä poistetun öljysäiliön jättämiseen maaperään.

Lupa-asioihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä ympäristönsuojeluyksikköön. Lupapiste.fi -palvelun kautta sähköisen neuvontapyynnön voi jättää itselle sopivana ajankohtana.

Ympäristölupa

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Luvanvaraiset toiminnot ovat ympäristönsuojelulain liitteessä 1. Ympäristöluvan varaisia toimintoja ovat esimerkiksi jätteiden ammattimainen käsittely tai maankaatopaikka. Riippuen toiminnan laadusta ja laajuudesta, toimivaltainen lupaviranomainen voi olla myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Lupaviranomaisten toimivalta määritellään valtioneuvoston asetuksesta ympäristönsuojelusta.

Lupaa hakiessa toimi näin

Toimita ympäristölupahakemus ympäristönsuojeluyksikköön sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta. Hakemuksista tulee toimittaa myös yksi paperinen versio.

Maa-ainesten ottamislupa tai yhteislupa

Maa-ainesten eli kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen ja pois kuljettamiseen tarvitaan lupa. Maa-aineslaki säätelee maa-ainesten ottoa. Kiviaineksenottaminen mihin kuuluu säännöllinen murskaus, käsitellään yhteislupana, jossa lupaharkinta tehdään maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain perusteella. Ottajan on muun muassa varmistettava, että maa-ainesten otto ei turmele maisemaa eikä aiheuta ympäristölle kohtuutonta haittaa. Luvan haltijan tulee tehdä vuosittain ilmoitus otetun aineksen määrästä ja laadusta.

Maa-ainesten tavanomainen, oma kotitarvekäyttö asumiseen sekä maa- ja metsätalouteen ei vaadi maa-aineslupaa. Tällöinkin sen tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon. Jos maa-aineksen käyttö on mittavaa, siitä pitää tehdä ilmoitus valvontaviranomaisille.

Lupaa hakiessa toimi näin

Toimita ympäristölupahakemus ympäristönsuojeluyksikköön sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta. Hakemuksista tulee toimittaa myös yksi paperinen versio.

Vapautus vesi- tai viemäriverkostoon liittymisestä

Voit hakea vapautusta liittymisvelvollisuudesta alueellasi olevasta vesi- ja viemäriverkostosta. Pääsääntöisesti verkoston alueella, kiinteistöjen tulee liittyä vesihuoltolaitoksen vesi- ja viemäriverkkoihin. Vesihuoltolain perusteella voi kunnan ympäristöviranomainen myöntää kiinteistölle vapautuksen liittymisestä vesi- tai viemäriverkkoon, kun lainmukaiset ehdot täyttyvät.

Vapautusta hakiessa toimi näin

Vapautusta haetaan sähköisellä hakemuslomakkeella ympäristönsuojeluyksiköstä.

Maastoliikennelain mukainen lupa

Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla tapahtuvaan kilpailujen ja harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samassa maastossa on haettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Maastoksi kutsutaan aluetta, joka ei ole tie ja jota ei ole tarkoitettu liikenteeseen. Maastoa on myös jään peittämä vesialue.

Lupaa hakiessa toimi näin

Lupaa haetaan vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella liitteineen, joka toimitetaan ympäristönsuojeluyksikköön.

Liitä lupahakemukseen kartta toiminta-alueesta, maanomistajan kirjallinen suostumus, selvitys turvallisuusnäkökohdista ja suunnitelma siitä, miten mahdolliset maastovauriot on tarkoitus korjata ja alue siivota tapahtuman jälkeen.

Vesiliikennelain mukainen lupa

Kaikilla moottorikäyttöisillä vesikulkuneuvoilla tapahtuvaan kilpailuun tai harjoitukseen tarvitaan yleensä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Lupa tarvitaan, jos tapahtuma järjestetään toistuvasti tai säännöllisesti. Lupa on haettava myös yksittäiseen tapahtumaan, jos siitä on odotettavissa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle ja kalastukselle.

Lupaa hakiessa toimi näin

Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka toimitetaan ympäristönsuojeluyksikköön. Jos tapahtuma sijoittuu usean kunnan alueelle, lupahakemuksen käsittelee ELY-keskus.

Lupahakemuksessa pitää olla kartta toiminta-alueesta, vesialueen osakkaiden kirjallinen suostumus, selvitys turvallisuusnäkökohdista ja suunnitelma alueen siivouksesta tai muusta kunnostuksesta tapahtuman jälkeen.