Sujuva arki
Tältä sivulta löydät tietoa ja vinkkejä lapsiperheen sujuvaan arkeen.
Syömisen iloa
Palauttava uni ja lepo
Liikkuva perhe
Ihanat, kamalat rutiinit
Digiarki
Riittävän hyvä vanhemmuus
Tilaa tunteille
Kehotunnekasvatus
Työn ja perheen yhdistäminen
Moninaiset perheet ja muuttuva arki
Pidetään yhdessä huolta ympäristöstä
Syömisen iloa
Rutiinit arjen ruokailuissa ja säännöllinen syöminen rytmittävät päivää sekä antavat tasaisesti virtaa niin lapselle kuin aikuisellekin. Kun ateriavälit pysyvät noin 3-4 tunnissa, nälkäkiukkukaan ei pääse yllättämään. Yhteiset keittiöpuuhat ovat hyvä keino tutustuttaa lasta myös uusiin ruoka-aineisiin ja vahvistaa sitä kautta ruokarohkeutta.
Neuvokas perhe -sivustolta löydät vinkkejä hyvän mielen ruokapöytään sekä lasten kanssa yhdessä kokkaamiseen. Neuvokkaan perheen sivusto tarjoaa vinkkejä myös ruokailon lisäämiseen, valikoivan syöjän tukemiseen ja kasvisten käytön lisäämiseen.
Hyvinvoiva nokialainen -sivustolle on koottu ravitsemusvinkkejä eri-ikäisille.
Arkea helpottavia ideoita viikon ruokailujen ja kauppalistan suunnittelun tueksi:
- Meidän perheen ruokaviikko – Neuvokas perhe
- Pikkulapsiperheen ruokalista – Martat
- Lapsiperheen ruokalista – Martat
- Monipuolinen välipala (pdf) – Sydänliitto
- Take away -välipala (pdf) – Sydänliitto
Palauttava uni ja lepo
Riittävän levon turvaaminen on tärkeää kaikenikäisille lapsille ja nuorille. Nukkuminen edistää lapsen tervettä kasvua ja kehitystä sekä vaikuttaa keskittymiskykyyn ja mielialaan.
Myös vanhemman on tärkeää saada riittävästi unta ja lepoa oman jaksamisen turvaamiseksi. Vanhempi näyttää myös lapselleen nukkumisen mallia.
Vinkkejä ja työkaluja parempaan uneen:
- Keinoja parempaan uneen – Mieli ry
- Univalmennus verkossa – Omaolo
- Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n maksuton puhelinneuvonta uniasioissa pienten lasten vanhemmille.
Sekä lasten että aikuisten unen tarve on hyvin yksilöllistä. Perheillä on myös erilaisia tarpeita ja toiveita nukkumisjärjestelyiden suhteen. Neuvokkaan perheen nukkumisvinkeistä voit valita mieluisimmat ja muokata niitä juuri teidän perheeseenne sopiviksi.
Rentoutuminen ja rauhoittuminen edistävät nukahtamista. Joskus voi kuitenkin olla vaikeaa rauhoittaa kehoa ja mieltä päivän touhujen jälkeen. Neuvokkaan perheen sivuilta löydät vinkkejä rauhoittumiseen, rentoutumiseen ja mindfulness-harjoitteluun.
Lue tai kuuntele esimerkki lapselle luettavasta rentoutuksesta. Samaa tekstiä kannattaa lukea usein, jolloin sekä aikuinen että lapsi oppii sen ulkoa. Ulkoa opitut sanat voivat auttaa lasta myös myöhemmin rauhoittamaan itseään esimerkiksi erilaisissa stressaavissa tilanteissa.
Lue lisää lapsen unesta ja nukkumisesta:
- Lapsen uni – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Uni – Neuvokasperhe
- Lapsen uni – THL
- Lapsen unen kokonaismäärä eri ikäkausina – THL (pdf)
Katso myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemat unta edistävien nukkumistottumusten muistilistat eri-ikäisten lasten perheille:
Liikkuva perhe
Liikkuminen tuottaa iloa ja lisää hyvinvointia monella tavalla. Liikunta lisää keskittymis- ja oppimiskykyä, parantaa mielialaa ja suojaa monilta sairauksilta. Pienikin hetki liikuntaa tekee hyvää ja liikkua voi monella tavalla. Joku liikkuu mieluiten ohjatussa ryhmässä, toiselle taas pyörämatkat kauppaan tai pihaleikit lasten kanssa ovat parasta liikuntaa. Millainen liikunta tuottaa sinulle ja perheellesi iloa?
Vinkkejä liikunnan ilon löytämiseen: Liikunnan ilo – Neuvokas perhe.
Harrastustarjontaa Nokialla:
- Tekemistä perheille – Perheiden Nokia
- Lasten ja nuorten liikunta – Hyvinvoiva nokialainen
- Liikuntapalvelut – Nokian kaupunki
Kirjaston liikuntavälinelainaamosta voit lainata ulko- ja sisäliikuntavälineitä kirjastokortilla.
Katso kirjaston liikuntavälinelainaamon esittelyvideo:
Ihanat, kamalat rutiinit
Perheen säännöllinen arki tuo turvallisuutta ja johdonmukaisuutta lapsen arkeen. Rutiinien ja ennakoinnin avulla vanhemmat pystyvät tukemaan lapsen arjen taitoja. Aina ei tarvitse noudattaa samaa rytmiä minuutilleen, mutta päivissä ja viikoissa on hyvä olla joitakin pysyviä rakenteita: säännöllinen ruokarytmi sekä aamu- ja iltarutiinit hammaspesuineen. Arkeen tarvitaan myös riittävästi joutilaisuutta ja tyhjiä hetkiä, jolloin ei ole mitään suunniteltua tekemistä.
Vinkkejä päivärytmin ja rutiinien toteuttamiseen:
- Riemua ja yhdessäoloa rutiineista – Hyväkysymys.fi
- Arkirytmi – Neuvokasperhe
- Kotihommat ja arkipuuhat – Arjen kesyttäjät Hämeenlinnan kaupunki
- Pysähdy kuuntelemaan lasta – Neuvokasperhe
- Tavoitteena nolla reikää – Mannerheimin lastensuojeluliitto
Kotitöistä tulee helposti kiistaa perheenjäsenten kesken. Niiden jakamisesta kannattaa keskustella avoimesti. Yhdessä tekemällä ja kotitöitä jakamalla myös lapset ja nuoret oppivat tärkeitä taitoja elämää varten. Lapsia voi osallistaa kotitöiden tekemiseen lapsen ikätason ja taitojen mukaisesti. Tehtävien jakoa voidaan toteuttaa viikoittain tai nimetä kaikille perheenjäsenille ikätasoa vastaavia tehtäviä pidemmäksi aikaa. Usein palkinnot motivoivat lapsia kotitöiden tekemiseen: esimerkiksi viikkoraha, perheen yhteinen tekeminen tai peliaika.
Parisuhteessa yhteisestä taloudesta huolehtiminen on molempien vastuulla ja kotitöiden tekemisestä on hyvä sopia yhdessä. Sopimista voivat helpottaa erilaiset kotityölistat tai sovitut siivouspäivät.
Vinkkejä kotitöistä sopimiseen:
- Kotityöt lapsiperheessä – Hyväkysymys.fi
- Nuori laistaa kotitöistä – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Kotihommat ja arkipuuhat – Arjen kesyttäjät Hämeenlinnan kaupunki
Digiarki
Älylaitteet ovat osa arkeamme ja lapset kohtaavat digimaailman jo varhain. Lasten ja nuorten maailmassa todellinen maailma ja digimaailma voivat sekoittua toisiinsa. Lapsille ja nuorille media on tärkeä ympäristö saada ja ylläpitää kaveruussuhteita – monelle yhtä aito kuin kasvokkainenkin kohtaaminen. Vuorovaikutus on kuitenkin hyvin erilaista verkossa kuin kasvokkain.
Lapsi ei kykene yksin ottamaan haltuun digimaailmaa, vaan tarvitsee rajoja ja sääntöjä sekä aikuisen ohjausta ja apua laitteiden käytössä. Digimaailman turvataitoja on hyvä opetella lapsen kanssa ikätasoisesti viimeistään silloin, kun ensimmäinen digilaite hankitaan.
Hyödyllisiä linkkejä:
- Hyvinvointia digimaailmassa pienen lapsen silmin – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Lapset, nuoret ja älypuhelimet − tukea 2020-luvun vanhemmille – Terveyskirjasto
- Empatiapakkaus-sivustolta löydät työkaluja, oppaita ja materiaaleja digiajan empatiataitojen oppimiseen ja opettamiseen.
- Tutustu myös Mannerheimin lastensuojeluliiton kattavaan verkkosivustoon mediakasvatuksesta ikäkausittain: Lapset ja media.
Turvallisesti verkossa – mitä vanhempi voi tehdä?
Vanhemman kuuluu olla kiinnostunut ja tietää mitä lapsi tai nuori tekee. Voit käydä lapsen kanssa läpi verkon turvataitoja:
- Käyttäjätilien ja tunnusten luominen
- Omien tietojen jakaminen ja yksityisyysasetukset
- Tuntemattomille ei tarvitse vastata.
- Mitä tai ketä saa kuvata ja saako kuvia lähettää eteenpäin.
Painota lapselle tai nuorelle, että hän voi aina kertoa vanhemmalle tai muulle turvalliselle aikuiselle digimaailmassa kohtaamastaan sisällöstä. Usein nämä tilanteet tulevat yllättäen. Muistuta, että koskaan ei ole lapsen omaa syytä, jos hän kohtaa asiatonta käytöstä, kuvia tai muuta sisältöä. Kannusta lasta kertomaan niistä ilman huolta seurauksista. Kysy, kuuntele, kiinnostu – älä syyllistä tai tuomitse lasta. Tutki ja hae lisää tietoa myös yhdessä lapsen kanssa. Kiinnitä myös itse huomiota lähteisiin, kriittiseen medialukutaitoon ja tiedon luotettavuuteen.
Lisää turvataidoista, tietoturvasta ja netiketistä löydät näistä linkeistä:
- Turvallisesti verkossa – Mannerheimin lastensuojeluliitto
- Tietoturva lapsiperheessä – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Turvallisesti netissä -oppaat lapsille ja vanhemmille – Kyberturvallisuuskeskus
- Netiketti – Verkossa liikkujan työkalupakki – Kyberturvallisuuskeskus
Vanhempien velvollisuus on tarkistaa lapsen käyttämien palveluiden, sovellusten ja sosiaalisen median sovellusten ikärajat ja valvoa niiden noudattamista. Ikärajojen avulla suojellaan lasta kehitykselle haitallisilta sisällöiltä eikä niitä ole määritelty turhaan.
Lue lisää sosiaalisen median sovelluksista ja ikärajoista:
- Ikärajat mediassa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Sosiaalisen median palveluita ja sovelluksia – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Ikärajat – Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Vanhemmalla on velvollisuus valvoa lapsen median käyttöä, mutta lapsella on kuitenkin oikeus yksityisyyteen ja viestintäsalaisuuteen. Aikuisella ei ole oikeutta lukea lapsen viestejä ilman lapsen lupaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä. Myös lapsen kuvien jakamista sosiaalisessa mediassa pitää harkita tarkkaan.
Lue lisää lapsen yksityisyydestä:
- Saako lapsen lähettämän tai saaman luottamuksellisen viestin lukea? – SOS-Lapsikylä.
- Lapsen kuvaaminen sosiaalisessa mediassa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mitä tehdä, jos lapseen tai nuoreen kohdistuu verkossa kiusaamista tai häirintää?
- Nettikiusaaminen – Nuortennetti
- Kiusaaminen netissä – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming) – Pelastakaa Lapset ry
- Sua varten somessa -hanke vähentää somessa tapahtuvaa, nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa.
Digihyvinvointi
Jokainen vanhempi, huoltaja ja lapsen kanssa työskentelevä aikuinen on mediakasvattaja, riippumatta omista taidoista ja digimaailman tuntemuksesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Millainen mediakasvattaja olen? -testillä voit testata, millainen digikasvattaja olet.
Lapsi oppii ja omaksuu paljon mallioppimisen kautta. Vanhempi voi omalla käyttäytymisellään toimia tärkeänä esimerkkinä turvallisesta ja vastuullisesta digikäytöksestä. Aikuisenkin on siis aina välillä hyvä pysähtyä miettimään omaa digimedian käyttöään ja pyrkiä edistämään digihyvinvointiaan.
Digitaalisesti hyvinvoiva ihminen osaa käyttää mediaa tavalla, joka antaa iloa ja energiaa sekä tukee läheisiä ihmissuhteita. Hän osaa myös kyseenalaistaa omia tottumuksiaan ja ymmärtää mahdollisia median aiheuttamia haittavaikutuksia.
- Testaa tietosi digihyvinvoinnista! – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Meidän perheen digikortti – Neuvokasperhe
- Digihyvinvointi-testi nuorille – Nuortennetti
Sopikaa ja käykää yhdessä läpi rajoitukset ja säännöt:
- Opas tasapainoiseen digiarkeen – Mediakasvatusseura ry
- Viisaasti älylaitteilla – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Hyvinvointia digiajassa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Riittävän hyvä vanhemmuus
Vanhemmuus on rooli, johon kasvetaan vähitellen, yhdessä lapsen kanssa. Vanhemmuuteen kuuluu monenlaisia tunteita: suunnatonta rakkautta ja iloa, mutta myös surua ja riittämättömyyden tunteita. Kaikki ihmiset tekevät virheitä eikä vanhemmankaan tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Lapsen on hyvä nähdä, että vanhempi tekee välillä virheitä, pyytää anteeksi ja muuttaa toimintaansa.
Lapsen kasvaessa myös vanhemman tehtävät, huolet ja ilonaiheet muuttuvat. Vanhemmuudessa nousee uusia kysymyksiä, joita voi olla hyvä pohtia yhdessä muiden aikuisten kanssa. Läheiset aikuiset ovat tässä tärkeitä, mutta myös ammattilaiset ovat vanhemman tukena tarvittaessa. Voit keskustella vanhemmuuteen liittyvistä kysymyksistä esimerkiksi lapselle tutun hoitajan, opettajan tai kohtaamispaikan työntekijän kanssa.
Vanhemmuuden tukea tarjoavat myös Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelut lapsiperheille: lastenneuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, lapsiperheiden palveluohjaus, kasvatus- ja perheneuvonta ja perheohjaus.
Tukea verkosta:
- Tarpeeksi hyvä vanhempi – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Riittävän hyvä vanhemmuus riittää – Mieli ry
- Arjen kesyttäjät – Hämeenlinnan kaupunki
- Mielivartit-videosarja – Mieli ry
Omaolon valmennusohjelmista voit saada tukea vanhemmuuteen ja lapsiperhearkeen:
- Lapsiperheiden valmennusohjelma auttaa sinua vahvistamaan ystävällistä ja jämäkkää vuorovaikutusta lapsesi kanssa vaikeinakin hetkinä.
- Arjen harmituksen vähentäminen -valmennusohjelma auttaa hallitsemaan vastoinkäymisistä syntyviä kielteisiä tunteita ja reaktioita.
Tilaa tunteille
Lapsiperheessä koetaan tunteita laidasta laitaan. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja tärkeitä, mutta niiden ilmaisua lapsi opettelee yhdessä aikuisen kanssa. Myös negatiivisten tunteiden ilmaisu, tunnistaminen ja hyväksyminen ovat tärkeitä taitoja. Ikävien tunteiden myrskyssä lapsi tarvitsee aikuista erityisen paljon. Hyväksyvässä ilmapiirissä lapsi saa kokea olevansa tärkeä ja rakastettu myös tunnekuohun vallassa.
Usein tunne ja käytös yhdistetään automaattisesti toisiinsa. Onneksi tunteiden aiheuttamaan reaktiota ja käytöstä on kuitenkin mahdollista muuttaa yhdessä harjoittelemalla. Tunteen ollessa pinnalla, lapsi ei välttämättä pysty vastaanottamaan ohjeita tai neuvoja. Onkin hyvä tukea lapsen rauhoittumista ensin ja palata asiaan sopivalla hetkellä.
Lapsen tunnekuohu tai ei-toivottava käytös voi herättää myös vanhemmassa voimakkaita tunnereaktioita. Jokainen vanhempi hermostuu joskus lapselleen. Katso Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta vinkit tilanteisiin, kun pinna palaa lapsen kanssa. Jos tilanteet toistuvat usein, kannattaa hakea apua esimerkiksi lapsiperheiden palveluohjauksesta. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden palveluohjauksen järjestämisestä.
Sekä lapset että aikuiset opettelevat tunnetaitoja. Lapsen tunnekasvatuksen tukemiseksi vanhemman on hyvä ensin oppia tunnistamaan omia ja lapsen tunteita sekä tiedostaa, miten ne vaikuttavat eri tilanteissa. Tunnetaitoja voi harjoitella vaikka yhdessä koko perheen kanssa esimerkiksi kirjojen ja elokuvien kautta.
Vinkkejä tunnetaitojen opetteluun:
- Tunnetaidot – Neuvokasperhe
- Lapset ja nuoret – Mieli ry
- Lapsen tunteiden säätelyssä auttaminen – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Vinkit rakentavaan riitelyyn – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Niin lapset kuin aikuisetkin hyötyvät rauhoittumisen taidoista. On hyvä pohtia, onko oman perheen arjessa mahdollisuuksia rauhoittua pitkin päivää. Lapsi saattaa reagoida liian kuormittavaan arkeen ei-toivotulla käytöksellä. Ihmisillä on erilaisia keinoja rauhoittua: toiset kuuntelevat musiikkia, toiset tarvitsevat omaa tilaa ja toiset taas tarvitsevat fyysistä toimintaa saadakseen mielensä rauhoittumaan.
Vinkkejä rauhoittumiseen:
- Tilanteen katkaisu tai huomion kiinnittäminen toisaalle voi rauhoittaa. Voit käydä esimerkiksi juomassa lasillisen vettä.
- Satujoogaa voi kokeilla internetistä löytyvien videoiden tai kirjastosta lainattavien kirjojen avulla, tai osallistumalla ohjatulle satujoogatunnille.
- Monet lapset kaipaavat läheisyyttä, aikuisen läsnäoloa ja syliä kohdatessaan suuria tunteita.
- Lapsen kanssa voi sopia yhdessä rauhoittumispaikan ja tekemisen etukäteen. Esimerkiksi piirtäminen, legoilla leikkiminen, askarteleminen tai musiikin kuuntelu voivat rauhoittaa.
Kehotunnekasvatus
Kehotunnekasvatus on pienten lasten seksuaali- ja turvataitokasvatusta. Se on tietoa kehosta, tunteista ja oikeuksista. Se on ihan tavallisten käytöstapojen harjoittelua ja omien oikeuksien opettelua. Kehotunnekasvatus kuuluu kodille, varhaiskasvatukselle, koululle – kaikille aikuisille.
Nokian kaupungin youtube-kanavalta löydät videosarjan kehotunnekasvatuksesta:
Väestöliiton sivuille on koottu materiaalia kehotunnekasvatuksen tueksi:
- Kehotunnekasvatuksen starttipaketti vanhemmille
- Mitä on kehotunnekasvatus
- Tutkimusmatka upeaan kehoon -vanhemman tietovihko leikki-ikäisen lapsen seksuaalikasvatukseen
Työn ja perheen yhdistäminen
Moni vanhempi pohtii työn ja perhe-elämän yhdistämisen kysymyksiä. Siirtyminen perhevapaalta työelämään voi huolettaa tai jopa pelottaa. Vaativan työn ja kiireisen lapsiperhearjen yhdistäminen ei ole aina ihan helppoa.
Apua ja vinkkejä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen:
- Työ ja perhe-elämä – Väestöliitto
- Työ ja perhe – Monimuotoiset perheet
- Työ ja perhe-elämä – Hyväkysymys.fi
- Työ- ja perhe-elämän yhdistäminen — MiB – Mothers in Business
- Perhevapaiden tietopaketti – Kela
- Suunta selkeäksi -hanke – ELY-keskus
- Perhevapaalta työelämään -hanke
Perhevapaalta työelämään -hankkeen videolla keskustellaan perheen ja työn yhteensovittamisesta:
Moninaiset perheet ja muuttuva arki
Perheet ovat monenlaisia ja moninaisia. Jokainen perhe on juuri oikeanlainen.
Monimuotoiset perheet -verkosto on perhejärjestöjen yhteistyöverkosto. Verkoston tavoitteena on, että oletetusta perheestä poikkeavat, monimuotoiset perheet ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden perheiden kanssa. Verkoston sivuilta löydät listan perhejärjestöistä, jotka tarjoavat tietoa ja vertaistukea. Väestöliiton sivuilla on vinkkejä, miten puhua moninaisuudesta lapsen kanssa.
Perheet ja elämäntilanteet muuttuvat pikku hiljaa lasten kasvaessa. Jokaisen lapsen ja nuoren elämässä tulee vastaan suuria muutoksia: päivähoidon ja koulun aloitus, siirtyminen alakoulusta yläkouluun ja jatko-opintoihin.
Sähköisen perhekeskuksen ikäryhmittäiset osiot:
Perheissä koetaan myös muita elämää ja arkea mullistavia muutoksia: pikkusisaruksen syntymä, perheen muutto, lemmikin ottaminen perheeseen, nuoren muuttaminen omaan kotiin. Perhekokoonpanoon voi tulla myös muita muutoksia esimerkiksi eron ja vanhemman uuden kumppanin myötä.
Hyödyllisiä linkkejä:
- Mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy vauva – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Perhe muuttaa – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Kriisi perheessä – Nokian kaupunki
- Lemmikki on parhaimmillaan perheen yhteinen juttu – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Kirjaston kokoamasta kuvakirjalistasta löydät erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviä kirjoja lapsille.
- Mieskaveritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa aikuiset miehet toimivat kavereina lastaan yksin kasvattavien äitien lapsille, joilla ei ole yhteyttä omaan isäänsä.
Pidetään yhdessä huolta ympäristöstä
Kestävää kehitystä lasten kanssa
Tässä vinkkejä, joiden avulla voit opetella kierrätystä lasten kanssa ja tehdä siitä yhdessä hauskaa:
- Olli Oravan matkassa – kestävän kehityksen perehdytysopas lapsille. Alhoniityn ja Tyttölän päiväkotien lasten ja henkilökunnan kokoamassa oppaassa esitellään pieniä valintoja, joita me kaikki voimme tehdä ympäristön ja ihmisten hyväksi.
- Pirkanmaan Jätehuollon Roska-akatemiasta löydät eri-ikäisille sopivia pelejä, videoita, oppaita, tekemistä ja tietopaketteja lajittelusta ja vastuullisesta kuluttamisesta.
- Oiva-askarteluoppaasta löydät ideoita ja ohjeita kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen askartelussa.
- Kirjaston kuvakirjalistaan on koottu myös ympäristöön, ilmastonmuutokseen ja kierrätykseen liittyviä kirjavinkkejä lapsille.
Nokialla toimii useita kirpputoreja, joilla voit tehdä löytöjä itsellesi ja perheellesi. Nokian Mammat ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nokian yhdistys järjestävät myös kirpputoritapahtumia. Vanhoja, käyttökelpoisia vaatteita ja tavaroita voit laittaa kiertoon myymällä niitä itse tai lahjoittamalla esimerkiksi Punaisen Ristin Nokian osaston kirpputorille, Konttiin tai Hope Yhdessä ja Yhteisesti ry:n kautta lahjoitettavaksi. Nokialla on myös useita UFF:n vaatekeräyspisteitä.
Kodin lajitteluhausta voit tarkistaa käyttökelvottoman jätteen oikean lajittelupaikan.