Parisuhteen tuki
Parisuhde on yksi ihmisen tärkeimmistä ja läheisimmistä ihmissuhteista. Se myös elää ja muuttuu elämänmuutosten mukana. Lapsiperheissä parisuhde ei ole vain kahden aikuisen välinen asia, vaan se vaikuttaa myös vanhemmuuteen ja lasten hyvinvointiin.
Parisuhteen hyvinvointi
Lapsen syntymä muuttaa parisuhdetta
Seksuaalisuus ja läheisyys parisuhteessa
Parisuhteen vaikeudet
Tukea parisuhteeseen
Parisuhde erilaisissa perhetilanteissa
Väkivalta parisuhteessa
Erotilanne
Parisuhteen hyvinvointi
Parisuhde elää muuttuvien elämäntilanteiden mukana. Parisuhteen hyvinvointiin ja toimivuuteen voi kuitenkin myös itse vaikuttaa. Pienet, arkiset teot, fyysinen läheisyys ja yhteinen keskustelu vahvistavat parisuhdetta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Toisinaan on hyvä myös tietoisesti pysähtyä pohtimaan suhteen toimivuutta yhdessä kumppanin kanssa.
Apua ja vinkkejä parisuhteen hyvinvoinnin tukemiseen:
- Parisuhdekeskus Katajan harjoitukset ja tunnekortit
- Väestöliiton parisuhdekurssit ja muut maksuttomat palvelut
- Parisuhde – Vanhempainnetti
- Parisuhteen omahoito-ohjelma – Mielenterveystalo
- Positiivinen vuorovaikutus parisuhteessa- valmennusohjelma – Omaolo
Lapsen syntymä muuttaa parisuhdetta
Lapsen saaminen on yksi elämän suurimmista muutostilanteista ja se voi vaikuttaa monella tavalla vanhempien parisuhteeseen, keskinäiseen läheisyyteen ja seksuaalisuuteen. Yhteisen lapsen hoitaminen tuottaa paljon iloa ja vanhemmuus voi tuoda parisuhteeseen uuden, suhdetta lujittavan ulottuvuuden.
Toisaalta uudet roolit äitinä ja isänä voivat alkuun tuntua vaikeilta. Lapsen hoitaminen vie paljon aikaa ja voimia, ja tuoreilla vanhemmilla on aiempaa vähemmän kahdenkeskistä parisuhdeaikaa.
Tukea vanhemmuuteen ja parisuhteeseen:
Seksuaalisuus ja läheisyys parisuhteessa
Seksuaalisuus on parisuhteessa parhaimmillaan voimavara, joka lisää suhteen lujuutta ja kestävyyttä. Toimiva seksielämä lisää parisuhdetyytyväisyyttä. Seksuaalisuus auttaa rentoutumaan ja kokemaan läheisyyttä ja kiintymystä.
Pitkässä parisuhteessa intohimo voi kuitenkin hiipua ja kiireisessä lapsiperhearjessa voi olla vaikea löytää aikaa ja voimia seksuaaliselle kanssakäymiselle. Omista ja kumppanin seksuaalisista tarpeista puhuminen voidaan kokea vaikeana. Joskus myös oma tai puolison vakava sairastuminen voi muuttaa seksuaalisuutta ja tuoda haasteita sen toteuttamiseen parisuhteessa.
Lue lisää:
- Seksuaalisuus parisuhteessa – Väestöliitto
- Parisuhteen seksuaalisuus ja läheisyys -testi – Väestöliitto
- Parisuhde ja seksuaalisuus – Terveyskylä
- Seksuaalisuuden omahoito-ohjelma – Mielenterveystalo
- Raskaus, synnytys ja seksuaalisuus – Terveyskylän Naistalo
Parisuhteen vaikeudet
Parisuhteeseen kuuluvat monenlaiset vaiheet. Jokaisessa parisuhteessa on välillä toimimattomia jaksoja, jolloin vuorovaikutus tuntuu hankalalta. Arjessa voi olla riitoja, puhumattomuutta ja alavireisyyttä. Kuormittavissa elämäntilanteissa ei aina riitä aikaa ja voimia itsestä ja parisuhteesta huolehtimiseen.
Turvallisissa ja toimivissakin parisuhteissa riidellään toisinaan. Oman parisuhteen riitelytapoja voi ja kannattaa tarkastella. On myös mahdollista opetella riitelemään rakentavasti ja toista osapuolta kunnioittavalla tavalla.
Ristiriitojen ratkaisu parisuhteessa – Omaolon valmennusohjelmassa saat tietoa tyypillisistä vuorovaikutusongelmista parisuhteessa ja pääset harjoittelemaan ystävällistä vuorovaikutusta sekä myönteistä suhtautumista tilanteeseesi.
Tukea parisuhteeseen
Toisinaan myös yhteydentunne ja molemminpuolinen ymmärrys voivat katketa. Joskus voi käydä niinkin, että kumppanit etääntyvät toisistaan eivätkä enää löydä keskusteluyhteyttä omin keinoin. Parisuhteen ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Tukea kannattaa hakea varhaisessa vaiheessa ennen tilanteen kriisiytymistä:
- Kasvatus- ja perheneuvonnassa tuetaan vanhemmuuden ja parisuhteen kysymyksissä. Yhteystiedot löydät Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.
- Kriisikeskus Tukitalon Nokian ja Sastamalan toimipisteistä sekä etäyhteydellä saat keskusteluapua. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Halutessasi voit asioida anonyymisti.
- Nokian seurakunnan diakoniatyö tukee ja auttaa perheitä elämän erilaisissa kriisitilanteissa.
- Tampereen seurakuntayhtymän perheneuvonta palvelee myös nokialaisia perheitä parisuhteeseen ja perheeseen liittyvissä ristiriitatilanteissa.
- Parisuhdekeskus Katajan valtakunnallisissa parisuhdepuhelimissa ja -chateissa voit asioida anonyymisti ja luottamuksellisesti.
Parisuhde erilaisissa perhetilanteissa
- Lapsi ja uusi elämänkumppani – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Suomen Uusperheiden Liitto
- Sateenkaariparien parisuhde – Väestöliitto
- Sateenkaariperheet ry
- Kahden kulttuurin perheiden järjestö Familia ry
- Parisuhde ja sairaus – Parisuhdekeskus Kataja
Väkivalta parisuhteessa
Tarvitsetko apua lähisuhdeväkivaltaan? Kohdistuuko sinuun esimerkiksi fyysistä väkivaltaa, alistamista, uhkailua, seksuaalista väkivaltaa tai taloudellista kontrollointia? Älä jää tilanteessa yksin vaan pyydä rohkeasti apua esimerkiksi lapsiperheiden palveluohjauksesta.
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa palveluohjauksen järjestämisestä.
Hätätilanteissa ota yhteyttä hätänumeroon 112.
Erotilanne
Apua ja neuvoja erotilanteessa:
- Perheoikeudelliset palvelut – Pirkanmaan hyvinvointialue
- Eron ensiapupiste – Mannerheimin Lastensuojeluliitto Tampere