Odotus- ja vauva-aika
Lapsen odotusaikana alkaa valmistautuminen elämänmuutokseen ja lapsen syntymään, mutta myös kasvu vanhemmuuteen. Äitiysneuvolassa varmistellaan raskauden sujuminen odotetusti äidin ja syntyvän lapsen hyvinvointia seuraamalla. Kumppanin toivotaan osallistuvan neuvolakäynteihin yhdessä odottajan kanssa. Neuvolapalveluiden tärkein tavoite on odottajan, syntyvän lapsen ja koko perheen hyvinvointi.
Raskaustesti positiivinen?
Vauva-aika
Tukea arkeen ja vanhemmuuteen
Vertaistukea ja kohtaamispaikkoja
Lastenhoitoapua
Varhaiskasvatuspaikan haku
Raskaustesti positiivinen?
Ota yhteyttä äitiys- ja lastenneuvolaan. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa neuvolapalveluiden järjestämisestä.
Suunnittelemme raskauden seurantakäyntisi kansallisten suositusten ja tarpeidesi mukaan. Neuvolasta saat tukea ja ohjausta raskauteen, synnytykseen, vauvanhoitoon ja parisuhdeasioihin. Neuvolan terveydenhoitajat tekevät yhteistyötä useiden eri ammattiryhmien kanssa.
Neuvolassa tehdään myös tarvittaessa isyyden tai äitiyden tunnustaminen raskausaikana.
Tukea ja tietoa raskauteen ja synnytykseen
- Pirkanmaan hyvinvointialue
- Raskaus ja synnytys – Terveyskylän Naistalo
- Meille tulee vauva -opas –Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
- Kelan lapsiperheiden pikaopas
- Raskauden seuranta ja sikiötutkimukset – verneri.net
- Hyvä alku monikkovanhemmuuteen -verkkokurssi – Väestöliitto
- Mielivartti-video: Odotusaika – Mieli ry
Liikunta ja äidin hyvinvointi raskausaikana ja synnytyksen jälkeen
Liikuntaa voi harrastaa koko raskausajan, mikäli odottaja on terve ja raskaus etenee normaalisti. Liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia äidin ja sikiön hyvinvointiin.
Kaksi kolmasosaa raskaana olevista kokee selkäkipua ja joka viides lantionalueen kipuja. Hormonaaliset muutokset löystyttävät lantion alueen sidekudosta, pehmentävät kohdunkaulaa ja nivelsiteitä. Nivelsiteiden löystyminen ja asennon muutos voivat aiheuttaa kipua lonkissa, si-nivelissä ja häpyliitoksessa.
Lantionpohjan lihasten harjoittelu ennaltaehkäisee ja vähentää selkäkipuja sekä virtsankarkailua raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Tukea ja apua oikeanlaiseen liikkumiseen, tuki- ja liikuntaelinkipuihin, lantionpohjanlihasten harjoitteluun sekä synnytyksen jälkeiseen harjoittelun aloittamiseen saat fysioterapeutilta. Fysioterapeutin vastaanotolle hakeudutaan lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteellä.
Lue lisää:
- Liikkumisen suositus raskauden aikana – UKK-instituutti
- Selkäkanava – Selkäliitto
- Selkäkipu raskauden aikana – Terveyskylän Naistalo
- Kuntoutuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen – Terveyskylän Naistalo
Ravitsemus raskaus- ja imetysaikana
Ravitsemus vaikuttaa keskeisesti niin odottajan kuin syntyvän lapsen terveyteen ja hyvinvointiin. Myös isän ruokailutottumukset vaikuttavat hedelmöittymiseen ja myöhemmin lapsen ja koko perheen syömistottumuksiin.
Lisätietoa raskaus- ja imetysajan ravitsemuksesta:
- Raskausajan ravitsemus – Neuvokas perhe
- Ravitsemussuositukset raskauden ja imetyksen aikana – Ruokavirasto
- Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille – Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Tukea pulmatilanteisiin
Terveydenhoitaja voi tarvittaessa tehdä lähetteen ravitsemusterapeutille, joka voi auttaa sinua muun muassa syömiseen, ruoka- ja kehosuhteeseen tai painoon liittyvissä pulmissa. Myös raskausdiabeteksen hoitoon voit tarvittaessa saada tukea ravitsemusterapeutilta.
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa ravitsemusterapeutin palveluista.
Apua ja tukea parisuhteeseen
Raskaus ja vauva-aika muuttavat myös parisuhdetta. Tulevan lapsen odotus ja vanhemmuus on ihana yhteinen kokemus ja voi vahvistaa parisuhdetta. Joskus uusi tilanne aiheuttaa myös haasteita parisuhteelle. Parisuhteeseen ja yhteiseen aikaan kannattaa panostaa lapsen syntymän jälkeen, sillä vanhempien hyvinvointi heijastuu myös lapsen hyvinvointiin.
- Tietoa parisuhteesta – Väestöliitto
- Parisuhde – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Parisuhteen tuki – Perheiden Nokia
Vauva-aika
Lastenneuvolassa seurataan lapsen kehitystä ja terveydentilaa vauvasta kouluikään sekä huolehditaan rokotusohjelman mukaisten rokotusten antamisesta. Neuvolassa seurataan ja tuetaan lapsesi ja perheesi terveyttä, hyvinvointia ja jaksamista.
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa lastenneuvolapalveluista.
Lapsen jokainen kehitysvaihe on ainutlaatuinen ja ilonaiheita tuottava. Suurin osa vauvoista on tyytyväisiä, mutta joskus pieni vauva voi myös valvottaa ja olla itkuinen. Imetys ei välttämättä ole aina helppoa ja sujuvaa.
Apua ja tukea verkosta:
- Apua vauvan uneen löydät Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe-sivustolta.
- Apua ja tukea imetykseen saat Imetyksen tuki ry:stä.
- Neuvokkaan perheen sivuilta voit saada vinkkejä kiinteiden ruokien maistelun aloitukseen vauvan täyttäessä 4-6 kk. Puolivuotias lapsi voi jo osallistua perheen yhteisiin ruokailuihin sormiruokaillen itselleen sopivia ruokia.
Vauvan syntymän jälkeen ja arjen tasaannuttua vanhemmat tulevat varmemmiksi hoitajiksi ja oppivat tulkitsemaan vauvan viestejä. Löydät tietoa lapsen ensimmäiseen ikävuoteen kuuluvista tarpeista ja kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä.
Nokian Mammat ry:n lainaamosta voit vuokrata kestovaippoja.
Kirjaston liikuntavälinelainaamosta voit lainata kantorepun tai -rinkan.
Tukea arkeen ja vanhemmuuteen
- Lapsiperheiden kotipalvelusta saat tukea kodin arkeen ja lastenhoitoon.
- Kasvatus- ja perheneuvonnasta saat ohjausta ja neuvontaa parisuhteeseen, perhetilanteeseen tai lapsen hyvinvointiin liittyvissä pulmissa.
- Neuvolan perheohjaus on tukenasi raskausaikana, sinulle sopivien palveluiden kartoittamisessa, arjen haasteissa ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.
- Nokian seurakunnan perhediakonian diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa perhettä elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille nokialaisille.
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa lapsiperheiden kotipalvelun, kasvatus- ja perheneuvonnan sekä perheohjauksen palveluista.
Tietoa ja tukea verkkosivuilta:
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen.
- Kun perheeseen syntyy vammainen lapsi, koko perheen arki menee uusiksi. Lue lisää Tukea lapselle ja nuorelle -osiosta.
- Vanuva-hanke tarjoaa nuorille vanhemmille tukea vanhemmuuteen ja mahdollisuuden tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin. Mukaan voi tulla raskausaikana tai lapsiperheenä.
- Tampereen ensi- ja turvakoti tarjoaa maksutonta puhelinneuvontaa uniasioissa pienten lasten vanhemmille. Voit ottaa uniohjaajaan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.
Vertaistukea ja kohtaamispaikkoja
Vertaistuesta voi olla apua monessa tilanteessa. Muita lapsiperheitä voit tavata perhekeskusverkoston kohtaamispaikoissa: Kohtaamispaikat – Perheiden Nokia.
Lastenhoitoapua
Lähes kaikki lapsiperheet tarvitsevat jossain vaiheessa tilapäistä tai säännöllistä lastenhoitoapua. Lisätietoa paikallisista lastenhoitopalveluista Lastenhoitoapua – Perheiden Nokia.
Varhaiskasvatuspaikan haku
Varhaiskasvatuspaikkaa tulee hakea viimeistään neljä kuukautta ennen hoidon alkamista. Voit tutustua varhaiskasvatuksen toimintamuotoihin ja hakuvaihtoehtoihin ja etsiä laajemmin tietoa kaupungin varhaiskasvatuksen sivuilta: Varhaiskasvatus – Nokian kaupunki.