Kriisi perheessä

Joskus perhe kohtaa vaikeuksia tai menetyksiä, joihin ei voi varautua etukäteen. Kriisitilanne voi tapahtua äkillisesti tai kehittyä vähitellen. Kriisitilanteissa ei tarvitse jäädä yksin. Läheisten ihmisten tuen lisäksi saatavilla on ammattilaisapua ja vertaistukea.

Oikopolut sivun sisältöihin:

Apua kriisitilanteeseen
Erotilanne
Taloudellinen kriisi
Perheenjäsenen vakava sairastuminen
Lähisuhdeväkivalta
Perheenjäsenen kuolema
Päihde- ja muut riippuvuusongelmat
Apua rikoksen uhreille

Apua kriisitilanteeseen

Perheen kriisitilanne vaikuttaa jokaisen perheenjäsenen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ihmiset reagoivat kriisitilanteisiin eri tavoin. Lapselle tai nuorelle saattaa tulla kriisitilanteessa univaikeuksia, väkivaltaista tai levotonta käyttäytymistä tai hän saattaa vetäytyä kaverisuhteista ja muiden perheenjäsenten läheisyydestä.

Aikuisen tehtävänä on kriisitilanteessa hankkia tarvittaessa apua itselleen ja varmistaa, että myös lapsi tai nuori saa tarvitsemaansa apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tavallinen arki rutiineineen tukee koko perhettä ja auttaa pääsemään kiinni normaaliin elämänrytmiin.

Nopeaa kriisiapua:

  • MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
  • MIELI Tukitalo tarjoaa keskusteluapua kasvotusten Nokialla ja Sastamalassa, etäyhteydellä tai puhelimitse.
  • Kriisikeskus Osviitasta Tampereelta saat keskusteluapua nopeasti ja ilman lähetettä.

Sivun alkuun

Erotilanne 

Erotilanne on yksi elämän suurimpia kriisejä ja se koskettaa koko perhettä. Vanhempien erossa lapsen kannalta keskeistä on se, miten lapsen suhde molempiin vanhempiin voi jatkua ja miten vanhemmat toteuttavat yhteistä jaettua vanhemmuutta. Vanhempien sovinnollisuus eron jälkeen tukee lapsen ja vanhempien hyvinvointia.  

Apua erotilanteeseen:

  • Pirkanmaan hyvinvointialueen perheoikeudellisissa palveluissa saat ohjausta ja neuvontaa. Lisäksi lastenvalvoja vahvistaa vanhempien välisiä sopimuksia lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisista ja elatuksesta.  
  • Eron ensiapupiste Tampereella tarjoaa matalan kynnyksen palveluita eroa pohtiville ja eronneille lapsiperheille sekä eroperheiden nuorille ja läheisille. 
  • Apuaeroon.fi-sivustolta löydät tietoa erosta ja verkossa toimivista eropalveluista. Lisäksi voit hyödyntää Kaksi kotia -sovellusta lapsen asioista sopimisessa ja arjen suunnittelussa. 
  • Suomen Uusperheiden Liitto tarjoaa tietoa, tukea ja mahdollisuuden osallistua vertaistoimintaan.
  • Suomen Kasper ry järjestää vertaistoimintaa vanhempien eron kokeneille lapsille ja nuorille. Sivustolta löydät myös vinkkejä eron käsittelyyn lapsen kanssa.
  • Vanhemmuussuunnitelma on tarkoitettu tueksi ja apuvälineeksi eron jälkeiseen vanhemmuuteen. Suunnitelma auttaa vanhempia keskustelemaan asiallisesti lasten arjen sujumisesta eron jälkeen.  

Sivun alkuun

Kuvassa keskellä lapsi, kädet silmillään. Taustalla näkyy lapsen molemmilla puolilla kaksi aikuisen hahmoa, kädet puuskassa.

Taloudellinen kriisi​ 

Lapsiperheen taloudellinen tilanne saattaa äkillisesti tai vähitellen muuttua esimerkiksi työttömyyden, sairauden tai lasten kotona hoitamisen vuoksi.

Neuvoja ja ohjausta:

Taloudellista tukea:

  • Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla ja lisäksi perheelläsi voi olla oikeus esimerkiksi asumistukeen. Voit hakea myös toimeentulotukea Kelasta, jos perheenne tulot ja varat eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin. Kelan asiakaspalvelusta voit tarkistaa perheesi oikeuden saada etuuksia ja kysyä neuvoja etuuksien hakemiseen.
  • Nokian seurakunnan diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa perhettä elämän erilaisissa kriisitilanteissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille nokialaisille.
  • Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry auttaa vähävaraisia ja äkillisen kriisin kohdanneita lapsiperheitä vaate- ja tavaralahjoituksin sekä tukemalla lasten harrastamista ja vapaa-ajan toimintaa.
  • Monet harrastusseurat myöntävät alennuksia tai vapautuksia harrastusmaksuista vähävaraisille perheille. Kysy rohkeasti lisää lapsesi harrastuksen ohjaajalta. Kaupunki ja muut paikalliset harrastustoimijat järjestävät myös paljon maksutonta harrastustoimintaa.
  • Tekemistä perheille – Perheiden Nokia -sivulta löydät vinkkejä edulliseen harrastamiseen.

Sivun alkuun

Perheenjäsenen vakava sairastuminen​ 

Lapsen tai vanhemman vakava sairastuminen fyysisesti tai psyykkisesti vaikuttaa perheen arkeen ja perheenjäseniin monin eri tavoin. 

Lapsen sairastuessa on tärkeää, että vanhempi huolehtii omasta jaksamisestaan. Lapsen sairastuminen on vanhemmalle raskas kokemus ja omien tunteiden käsittely on tärkeää, jotta vanhempi kykenee tukemaan sairastunutta lastaan.

Vanhemman sairastuminen voi herättää lapsessa monenlaisia kysymyksiä ja heikentää lapsen turvallisuudentunnetta. Kirjaston kokoamasta kirjalistasta löydät kirjoja, joiden avulla voit käsitellä lapsen kanssa läheisen sairastumista.

Nokian kirjaston kirjalistat (pdf)

Lisätietoa:

Sivun alkuun

Kuvassa lapsi selin kameraan, nojaa päätään käsiinsä.

Lähisuhdeväkivalta​ 

Lähisuhdeväkivalta on läheisissä suhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Se voi kohdistua kumppaniin, lapseen, vanhempaan tai muuhun läheiseen. Usein koko lähipiiri altistuu väkivallan vaikutuksille.  

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, uskonnollista, kulttuurista väkivaltaa, kaltoinkohtelua tai laiminlyöntiä. Parisuhteessa voi olla esimerkiksi fyysisiä väkivallan tekoja, seksuaalista pakottamista, mustasukkaista kontrollointia tai taloudellista uhkailua. Lähisuhdeväkivallalla on pitkäaikaisia seurauksia uhrille, väkivaltaa nähneelle ja väkivallan tekijälle. Siksi on tärkeää hakea ajoissa apua kaikille osapuolille:

Hätätilanteissa soita hätänumeroon 112.   

Sivun alkuun

Perheenjäsenen kuolema

Oman vanhemman, puolison, lapsen tai sisaruksen kuolema pysäyttää. Kuolema saattaa tulla yllättäen tai esimerkiksi pitkän sairauden jälkeen, mutta kuolemaan ei missään tilanteessa pysty täysin varautumaan.

Jokainen reagoi ja käsittelee menetystä omilla tavoillaan ja myös läheisen kuolintavalla on vaikutusta siihen, miten kuolemaa käsitellään. Kuolemaa voi olla aluksi vaikea hyväksyä. Kuolemaan voi liittyä voimakkaita surun ja ikävän tunteita, joskus myös vihaa, sekä toisaalta lämpimiä ja lohduttavia muistoja.

Läheisen kuolema järkyttää aina lapsen turvallisuudentunnetta. Aivan pienikin lapsi suree, aistii toisten ihmisten ikävän ja surun sekä kaipaa syliä ja lohdutusta, kuten isommatkin lapset ja nuoret. Aikuisen tehtävänä on tukea surevaa lasta ja auttaa häntä vaikeiden tunteiden kanssa. Lapselle tulee kertoa kuolemasta ikä- ja kehitystason mukaisesti, totuudenmukaisesti ja konkreettisesti.

Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilla neuvotaan, miten voit käsitellä läheisen ihmisen kuolemaa lapsen tai nuoren kanssa.

Kirjaston kokoamasta kirjalistasta löydät kirjoja, joiden avulla voit käsitellä lapsen kanssa läheisen kuolemaan liittyviä tunteita ja kysymyksiä.

Tukea ja neuvoja käytännön asioiden hoitamiseen:

Sivun alkuun

Kuvassa valkoinen kallankukka mustalla taustalla.

Päihde- ja muut riippuvuusongelmat​ 

Yhden perheenjäsenen päihde-, peli-, seksi- tai muu riippuvuusongelma vaikuttaa koko perheeseen. Riippuvuusongelmiin saat apua Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluista.

Lisätietoa:

Sivun alkuun

Apua rikoksen uhreille

Rikosuhripäivystys palvelee rikoksen uhria, hänen läheistään ja rikosasian todistajaa.  Palvelua puhelimitse ja chatissa.

Sivun alkuun