Työläiskotimuseot avautuvat pitkän tauon jälkeen


Nokian työläiskotimuseot avautuvat yleisölle pitkän tauon jälkeen, sillä lähialueiden infrastruktuurin rakentaminen on loppusuoralla. Museoalue sijaitsee Nokianvaltatien ja Yrittäjäkadun risteysalueella, Nokian kirkon alapuolella olevassa rinteessä. Museoiden pihapiiriin johdattava kävelytie on valmisteilla, joten ensimmäisenä aukiolopäivänä sunnuntaina 10.6. kulku alueelle voi olla vielä hankalaa. Vierailijoita pyydetäänkin erityiseen varovaisuuteen eikä esteetöntä kulkua voida luvata. Rakennusten viehättävä sisustus voi yllättää ensikertaa alueella vierailevat.

Isonkiven Järvisen mökin keittiön tiskipöydällä on emalivati ja sanko, jolla kannettiin vesi sisään.

Työläiskotimuseot kuvaavat Koskenmäen tehdastyöväen asumuksia elävällä tavalla
Nokian työläiskotimuseoiden rakennukset kertovat työväestön asuinoloista 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Tsaarinaikaista työläiskotia edustavat Sirenin mökin tummunut hirsirakennus ja sen pihapiiriin kuuluva savusauna-mäkiuuni. 1920-luvun asuinoloja kuvaa keltainen Isonkiven-Järvisen mökki pienine talousrakennuksineen. Kumpikin on siirretty nykyiselle paikalleen Koskenmäen alueelta Nokianvirran eteläpuolelta, joka oli vanhastaan tehdastyöläisten asuinalue. Taloja omistivat sekä yksityiset että tehdas.

Museorakennukset yllättävät sisältä
Ohikulkijan silmiin alue näyttäytyy pääasiassa harmaina rakennuksina, joten rakennusten viehättävä sisustus voi yllättää ensikertaa alueella vierailevat. Sekä Sirenin mökki että Isonkiven-Järvisen mökki tuovat mieleen mummolan tai kesämökin räsymattoineen ja astioineen.

Nokia-Seura osti Martta Sireniltä paritupatyyppisen hirsimökin talousrakennuksineen osoitteesta Orelinkatu 8. Viikinharjun kupeeseen ne siirrettiin vuonna 1976. Sirenin pirttiin kuuluvat tupa, keittiö, kamari ja lautarakenteinen porstua. Mökin ulkohirteen on veistetty vuosiluku 1885. Tuvan sisustus noudatteleekin tsaarinaikaista, 1800-luvun lopun asumisen mallia. Sirenin tuvassa esittäytyy erikoisuutena nokialainen ”vilttikulttuuri”: paperikoneessa käytetystä huovasta valmistettiin erilaisia käyttötekstiilejä; housuja, hameita, lapasia, tallukkaita, verhoja ja peitteitä.

Kolme vuotta myöhemmin Nokia-Seura siirsi Sirenin pirtin viereen Koskenmäen saunan tienhaarasta pakkarin mökin, joka sai takaisin vanhan nimensä Isonkiven-Järvinen. Isonkiven-Järvisen mökin kamari ja keittiö noudattelevat 1920- ja 1930-lukujen paperitehtaalaisten asumistapaa. Paperivilttiä on Isonkiven-Järviselläkin ja tehtaan koneremmiä, josta Utolankalliolta peräisin olevan pukkisängyn pohja on valmistettu.

Hinttala ja työläiskotimuseo kertovat teollistumisen myötä tapahtuneesta murroksesta
Kun Hinttalassa ollaan 1800-luvun agraarissa ympäristössä, muutama vuosikymmen myöhemmin käytiin Nokia Aktiebolagetin puuhiomolla töissä. Teollisuuden mahdollistamat uudet materiaalit muuttivat esimerkiksi käytettäviä astioita, vaatteita ym. monella tapaa. Maailma muuttui kovaa vauhtia, ja Sirenin pirtin ja Isonkiven-Järvisen väliinkin mahtuu iso muutos.

Avoimet ovet kesällä 2018
Työläiskotimuseot ovat tänä kesänä avoinna neljänä sunnuntaina: 10.6., 1.7., 29.7. ja 12.8. klo 11-15. Kesäoppaat kertovat vierailijoille rakennusten historiasta sekä esimerkiksi mikä oli Lurtiska ja keitä olivat Isonkiven-Järvinen ja Kullaan-Salminen. Alueen toiminnasta vastaa Nokian kaupungin kulttuuripalvelut.

 

NOKIAN TYÖLÄISKOTIMUSEOT
Nokianvaltatien ja Yrittäjäkadun risteys, Nokian kirkon alapuolella

Avoimet ovet ja opas paikalla
su 10.6., 1.7., 29.7. ja 12.8. klo 11-15.
Vapaa pääsy.

Kuva: Tapio Piirainen