Kytköksiä-näyttelyssä hirven karvat, sienipigmentit, luista tehty posliini, mineraalien kierto ja kädentaidot rakentavat yhteistä tarinaa
Näyttelyssä pohditaan ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä ja riippuvuutta, aihetta käsitellään taiteen ja tieteen värittämistä näkökulmista. Näyttelyn toteuttavat yhteistyössä kuvataiteilija Saija Lehtonen ja biologi ja keraamikko Sami Oikarinen.
KYTKÖKSIÄ – ajassa jatkuvia ja näkymättömiä yhteyksiä
22.11.-28.12.2024 Taidetila Raami, Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Nokia
Näyttelyssä pohditaan ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä ja riippuvuutta, aihetta käsitellään taiteen ja tieteen värittämistä näkökulmista. Näyttelyn toteuttavat yhteistyössä kuvataiteilija Saija Lehtonen ja biologi/keraamikko Sami Oikarinen.
”Teosten keskeisimmät materiaalit ovat hirvenluista ja sienistä tehty pigmentti, hirven- ja peurankarva sekä hirvenluista tehty luuposliini ja luonnon punasavi”, Saija Lehtonen ja Sami Oikarinen kertovat.
Lehtosen keskeisimmät inspiraation lähteet ovat luonto ja luonnonmateriaalit, ja hän on työskennellyt näiden aiheiden parissa parikymmentä vuotta. Ekologisuus, käsillä tekeminen ja materiaalien alkuperän tunteminen ovat hänelle tärkeitä. Lehtosta inspiroi myös perinteiset käsityötaidot, jotka tuovat ymmärrystä luonnon kiertokulusta ja kytkevät ihmisen kiinteäksi osaksi ympäristöään.
Sami Oikarinen on koulutukseltaan biologi ja hän johtaa ympäristöterveyden tutkimusryhmää Tampereen yliopistossa. Keramiikkaa Oikarinen on tehnyt 20 vuotta. Oikariselle raakasaven muuntuminen valmiiksi keramiikkateokseksi on vertauskuva ihmisen ja luonnon välisestä yhteydestä. Tämä suhde on yhteenkuuluva, muuttuva, dynaaminen ja vastavuoroinen.
Näyttelyssä käsitellään kaikkialla luonnossa tapahtuvaa mineraalien kiertokulkua ja sitä kautta muodostuvia yhteyksiä sekä elollisen että elottoman luonnon välillä. Mineraalien kierto yhdistää ihmiset fyysisesti maahan ja toisiin eliölajeihin, vaikka ihmiset hahmottavat usein itsensä irrallisena osana luonnosta, ikään kuin ulkopuolisena tarkkailijana. Ihmisillä on kuitenkin kehollinen yhteys ympäristöön sekä myös ajallinen jatkumo historiaan. Näyttelyn teemaa pohditaan luonnonmateriaalien ja niiden käsittelyprosessien kautta. Materiaalien omin käsin hankkiminen luonnosta, niiden työstäminen ja käyttäminen taiteellisessa työssä herättää ajattelemaan ja lisää ymmärrystä ympäröivästä maailmasta ja luonnon kiertokulusta.
Kaikille avoimet KYTKÖKSIÄ-näyttelyn avajaiset Taidetila Raamissa pe 22.11.2024 klo 19 alkaen.
Avajaisten etkot pidetään taidetilan viereisessä Hiomo-salissa:
Ville Mantere: Ihmisen ja hirven suhde esihistoriassa -luento Hiomo-salissa pe 22.11.2024 klo 18 alkaen.
Pohjoisessa asuneille ihmisille hirvi oli esihistoriallisena aikana erityinen eläin. Hirvi oli paitsi elintärkeä saaliseläin, myös keskeisessä roolissa kivikauden taiteessa. Luennolla pääsemme kurkistamaan, kuinka hirviä entisaikoina metsästettiin, minkälaisiin esineisiin hirviä kuvattiin, ja millaisena hirvi kuvattiin Pohjoismaiden kalliotaiteessa. Luento pohjautuu FT Ville Manteren viime vuonna valmistuneeseen väitöstutkimukseen ihmisen ja hirven välisestä suhteesta Pohjois-Euroopan esihistoriassa.
Näyttelyyn, avajaisiin ja luennolle on vapaa pääsy. Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Välikatu 11, Nokia.
Kuva: Saija Lehtonen: Ryväs, 2024.
Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:
Saija Lehtonen, 040 729 2902, saija@saijalehtonen.com
Sami Oikarinen, 050 328 1500, sami.oikarinen@gmail.com
Hanna Westman, museo- ja kokoelma-amanuenssi, taidetila Raami, 044 4860 979, hanna.westman@nokiankaupunki.fi