Vahingonkorvausvaatimus on jatkossa mahdollista tehdä sähköisellä lomakkeella


Vahingonkorvauslakiin perustuvan korvauksen hakeminen Nokian kaupungilta voidaan tehdä, mikäli vahinko on sattunut kaupungin hallinnoimalla alueella ja on syytä olettaa kaupungin olevan osallinen vahinkoon, esimerkiksi merkittävällä kunnossapidon laiminlyönnillä.  

Vahingonkorvauslakiin (31.5.1974/412) perustuvan korvauksen hakeminen Nokian kaupungilta voidaan tehdä, mikäli vahinko on sattunut kaupungin hallinnoimalla alueella ja on syytä olettaa kaupungin olevan osallinen vahinkoon, esimerkiksi merkittävällä kunnossapidon laiminlyönnillä.  

Oikeus kaupungilta saatavaan vahingonkorvaukseen voi olla, jos vahinko on tapahtunut esimerkiksi 

  • kadulla, puistossa tai muulla vastaavalla yleisellä alueella 
  • kiinteistön alueella, joka kuuluu kaupungille (esimerkiksi päiväkodit ja koulut). 

Pääsääntöisesti kaupunki huolehtii katujen ajoratojen, yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden sekä torien ja aukioiden kunnossapidosta. Yksityisten kiinteistöjen vastuulla on niiden tonttien kohdalla olevan jalkakäytävän sekä tonttiliittymän kunnossapito. ELY-keskukset vastaavat maantiellä sattuneista vahingoista. 

Kannattaa huomioida, että esimerkiksi kaupungin ylläpitämillä väylillä sääolosuhteiden muuttuessa kaupungin kunnossapitoluokitus määrittelee tarkoituksenmukaisen kunnossapitotoimenpiteiden järjestyksen ja laatutason erilaisilla väylillä. Myös liikkujan on huomioitava sää- ja keliolot sekä katutöistä varoittavat liikennemerkit. Kaupunki tai kiinteistön haltija voi vapautua korvausvelvollisuudestaan, jos se osoittaa, että kunnossapito oli hoidettu huolellisesti. 

 

Vahingonkorvaushakemuksen tekeminen 

Vahingonkorvauksia voi hakea oheisella lomakkeella, joka löytyy kaupungin verkkosivujen Sähköiset palvelut ja lomakkeet – Nokian kaupunki -osiosta. Lomakkeelle tulee liittää kaikki tapauskohtaisesti tarvittavat liitteet käsittelyn helpottamiseksi. Kaupunki ei korvaa vahinkoja ilman todistettuja kuluja eikä maksa etukäteen mahdollisesti syntyviä menoja. 

Korvausvaatimuslomakkeet toimitetaan kaupungille sähköisesti tietoturvallisella suomi.fi-lomakkeella Vahingonkorvausvaatimus (suomi.fi) tai postitse kirjaamoon, PL 2, 37101 Nokia.