Nokian uusi päiväkoti Haukkala on ihana!
Sekä lapset että henkilökunta viihtyvät erittäin hyvin Nokian Siuroon kesällä 2024 valmistuneessa Haukkalan päiväkodissa. Aikuiset ovat erityisen mielissään toimivista, käyttäjänäkökulmalmasta suunnitelluista tiloista. Lapsista kaikkein kivointa uudessa päikyssä on mahtava jumppasali, ja sen puolapuut ja kiipeilyköydet. Erityistä Haukkalassa on myös päiväkodin ulkopintoihin sijoitettu taide.
Jumppasali ja ulkoalue lasten suosikkeja
Haukkalan päiväkoti otettiin käyttöön kesällä 2024. Käyttäjät eli lapset ja henkilökunta ovat ehtineet totutella uusiin tiloihin nyt noin kuukauden ajan.
Haukkalan päiväkodissa eskaria käyvän Kristerin ei tarvitse miettiä, mikä Haukkalassa on mukavinta. – Jumppasali ja ruokailutila on hienot!
Eskarilaiset Elsi ja Sara komppaavat Kristeriä. Tyttöjen mielestä erityisesti jumppasali on kiva, koska siellä voi temppuilla ja kiipeillä köysissä ja puolapuilla.
Kaikki kolme ovat samaa mieltä myös siitä, että ulkona parasta ovat kiipeilyteline ja liukumäki. Tyttöjen mielestä Haukkalan ulkoalueella voisi olla aineksia muuttua vaikkapa Särkänniemeksi.
– Ja on meillä myös jalkapallokenttä, Sara kertoo.
Tärkein Haukkalaan tulon syy on lasten mielestä se, että aikuiset pääsevät töihin. Mutta heidän mielestään Haukkalaan kannattaa hakeutua asiakkaaksi myös ison leikkialueen, leikkipäivien sekä uusien kavereiden vuoksi. Esimerkiksi Krister kertoo, on löytänyt päiväkodista parhaan kaverin.
Myös Haukkalan aikuisista Elsi, Krister ja Sara ovat hyvin yksimielisiä: Haukkalan aikuiset on kivoja!
Ihana, raikas!
– Ihana, raikas!, tiivistää varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Katariina Nikkanen ensivaikutelmat Haukkalan uudesta päiväkodista.
Kuudetta vuotta Nokian kaupungilla työskentelevä Nikkanen on iloinen uusista tiloista ja Haukkalan päiväkodin sijainnista. – Haukkala on täydellisellä paikalla: pääsemme tästä lasten kanssa helposti luontoon, mutta tarpeen tullen myös kätevästi bussilla esimerkiksi keskustaan, Nikkanen kertoo.
Myös erillinen ruokasali on varhaiskasvatuksen ammattilaisen näkökulmasta iso asia niin työntekijöiden kuin lastenkin näkökulmasta. – Nyt meidän ei tarvitse siivota leikkejä tai askarteluita pois ruokailun tieltä, vaan voimme jatkaa siitä mihin jäimme. Toisaalta lapset pääsevät pienessä ryhmässä totuttelemaan ruokalinjastossa tarjottimien kanssa toimimiseen, eikä asiaa tarvitse jännittää kouluun siirryttäessä.
Haukkalan päiväkodin johtaja Marika Velling pitää erityisen tärkeänä sitä, että henkilöstö on otettu mukaan tilojen suunnitteluun. Tämä näkyy nyt käytännössä monessa kohtaa arkipäivän toimintaa helpottavina yksityiskohtina.
– Jokaisella ryhmällä on esimerkiksi oma kuraeteinen, missä kuravaatteet saadaan suihkutettua heti sisälle siirryttäessä. Ulkoa pääsee suoraan tuulikaapissa olevaan wc-tilaan eli kuravaatteissa ei tarvitse liikuskella sisätiloissa, henkilökunnalla on omat ulkovaatenaulakot ja rauhallinen työtila suunnittelu- ja muuta toimistotyötä varten, Velling luettelee Haukkalan hyviä puolia.
Vellingin mielestä iso asia on jo pelkästään se, että tämä rakennus on todella suunniteltu päiväkodiksi eikä tiloja ole muunneltu alunperin johonkin muuhun käyttötarkoitukseen tehdyistä tiloista.
Ulkoseinissä ympäröivästä luonnosta ja lapsista inspiraationsa ammentavaa taidetta
Haukkalan päiväkodin ulkoseiniin on sijoitettu pysyvästi Sauli Iso-Lähteenmäen teokset Kennosto ja Leijailua. Teokset ovat Haukkalaan suunniteltuja tilaustöitä ja ne on valmistettu alumiinista.
Kennosto-teoksessa yhtenä ajatuksena on keskeneräisyys. Se, miten kaikki jatkaa
valmistumistaan. Mehiläinen kantaa vielä yhden kennon lisää ja asettaa sen paikoilleen. Talon sisällä kaiken ikäiset ihmiset oppivat, kasvavat ja kehittyvät.- Teokset ovat taiteilijalle tyypilliseen tapaan läheltä katsottavia ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Teokset eivät imaise kaunista rakennusta sisäänsä vaan tukevat kokonaisuutta visuaalisesti ja tuoden mielikuvituksellisen, lempeän ja jännittävän lisän. Kennosto kuvaa hienosti rakennuksen ydintoimintoja ja Leijailua-teos muistuttaa tarinoiden, seikkailujen ja hassuttelun tärkeydestä, Nokian kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman kertoo.
Nokian kaupunki toteuttaa julkisten rakennusten rakennuttamisessa prosenttiperiaatetta eli hankkeen kokonaiskustannuksista noin yksi prosentti käytetään rakennukseen sijoitettavaan taiteeseen.
Nokian kaupungin museo- ja kokoelma-amanuenssi Hanna Westman pitää Haukkalan kohdalla merkityksellisenä sitä, että taidehankinta kohdistuu keskusta-alueen ulkopuolelle ja lapsille suunnattuun kohteeseen.
– Taidehankintojen yksi tarkoitus on myös tukea paikallisia taiteen alojen ammattilaisia Nokian kaupungin kokoelmapoliittisen ohjelman linjausta noudattaen. Sauli Iso-Lähteenmäki asuu Nokialla ja työskentelee Nansotalon ateljeessa taiteilijapuolisonsa Minna Iso-Lähteenmäen kanssa, Westman taustoittaa.
Haukkalan päiväkoti
Haukkalan päiväkoti valmistui Siuroon yhdistäen saman katon alle Siuron ja Linnavuoren päiväkotien lapset ja henkilökunnan. Haukkala sijaitsee Siuron valtatien ja Knuutilan kartanolle johtavan tien risteyksessä tontilla, joka rajautuu yhdeltä sivulta rautatiehen. Nimi Haukkala tulee alueella sijainneesta Haukkalan tilasta, jonka maille päiväkoti on rakennettu. Päiväkoti valmistui kesäkuussa 2024 ja toiminta Haukkalassa alkoi 1.8.2024.
Haukkalan toimintaympäristönä on Siuron kyläyhteisö, maaseutu ja luonto. Päiväkodin rakennusmateriaalina on hirsi. Päiväkodin rakennusratkaisuissa on huomioitu ekologisuus; päiväkoti on hirsirunkoinen ja rakennuksessa on maalämpö ja katolle tulevat aurinkopaneelit. Päiväkodin sisustuksessa ja kalusteissa on huomioitu maanläheiset värit ja materiaalina puu sekä kotimaisuus.
Haukkalassa on tilat kuudelle lapsiryhmälle ja mitoitettu 106 lapselle, joiden ikähaitari on 1-6-vuotta. Päiväkoti rakentuu kahdesta ”siivestä”, joiden väliin jäävät yhteiset tilat; monitoimisali, ruokasali, keittiö sekä henkilökunnan tauko- ja työtilat. Monitoimi- ja ruokasalia voidaan vuokrata myös iltakäyttöön. Toinen siipi on ”isojen siipi”, jossa on tilat kahdelle esiopetus- ja viskariryhmälle (Joutsenet ja Kurjet). Toisessa siivessä on ryhmätilat neljälle ryhmälle; kaksi alle 3-vuotiaiden ryhmää (Hippiäiset ja Peukaloiset) sekä kaksi 3- 4- vuotiaiden ryhmää (Pulmuset ja Viiriäiset).